DIŞ GENİTAL ORGANLARDA KANSER ÖNCESİ DEĞİŞİKLİKLER

Vulvar İntraepitelial Neoplazi (VIN)


VIN, kadın dış genital organlarında yani vulvada oluşan kanser öncesi değişikliklerdir. Kendi içinde VIN 1, 2 ve 3 olmak üzere üçe ayrılır. BUrada oluşan anormal hücreler kanser hücrelerine benzerler ancak bunlar tamamen deriye sınırlı değişikliklerdir. BUrada hücreler derin dokulara yayılarak kan ve lenf damarlarına sızmazlar dolayısıyla öldürücülükleri yoktur. Tedavi edilmezlerse bir kısmı zamanla vulva kanserine dönüşebilir.

VIN ler HPV virus enfeksiyonları sonucu oluşurlar. HPV ler cinsel yolla bulaştıktan sonra vulva derisindeki hücrelere yerleşirler ve kanser yapabilen onkojenik HPV tipleri bulaşmışsa zaman içinde önce VIN ler sonrada kanser oluşabilir. Burada kansere ilerleme çok yavaştır ve ortalama 15-20 yıllık bir süreci kapsar.

Vulva kanserlerinin yaklaşık yarısı HPV enfeksiyonları sonucu oluşur ve VIN lerle ilişkilidirler.

VIN lerin en önemli belirtisi kronik kaşıntıdır. Hastalarda aylarca, yıllarca süren kaşıntı olur. Ve bu kaşıntı kadının günlük  yaşamını etkileyecek kadar sıkıntı vericidir. Muayenede vulvada beyaz veya koyu renkli renk değişikliği ile karakterize alanlar görülür. 

Tanıda kolposkopi yapılarak büyük büyütme ile yapılacak muayene sonucu şüpheli alanlardan biopsi alınır. VIN ler genellikle birden fazla alanda oluşurlar bu nedenler her şüpheli alandan ayrı ayrı biopsi almak gerekebilir.

Kadınlarda dış genital organda , yani vulvada görülen  kaşıntı sık gözlenen ve genellikle  çok rahatsız edici bir yakınmadır. Bazen bu dış genital organda olan kaşıntı HPV virüsünün ve bu virusa bağlı gelişmekte olan siğillerin tek ve en erken belirtisi olabilmektedir. Kaşıntı dış genital organda olabildiği gibi makat etrafına da yayılabilmektedir.


Kaşıntı yalnız HPV enfeksiyonlarına bağlı olmaz. Bir çok genital enfeksiyon, alerjen durum hatta vulva kanseri de genelde kaşıntı olarak belirti vermektedir. Bu sebeple  vücudun en kapalı tutulan bölgesi olan vulva ve vajinadaki bir kaşıntı kadın tarafından “basit bir mantar” veya “pişik” olarak değerlendirilmemeli ve mutlaka bir jinekoloji muayenesi için başvurulmalıdır.


Vulva yani kadındaki dış genital, cinsel  hastalıklarının pek çoğunda ortak bir semptom ve şikayet olarak kaşıntı ön plana çıkmaktadır. Vulvanın değişik sabunlarla yıkanması, tüylerin alınması, kullanılan petlere reaksiyon (özellikle parfüm gibi katkı içeren petlere) ve epilasyon gibi olaylar da enfeksiyon sebebi olmaksızın kaşıntılara neden olabilirler. Menopozda vulvanın östrojen eksikliğine bağlı cildindeki değişikler ve idrar kaçırma (üriner inkontinansın) irritasyon ve kaşıntıya neden olabileceği de unutulmamalıdır.

Kadın Dış Genital Bölgesinde Oluşan Kaşıntının En Sık Nedenleri Nelerdir?

* Enfeksiyonlar, İltihaplar, Fungal enfeksiyonlar, HPV, mantar, gardnerella vaginalis vajiniti, trichomonas vajinalis, kıl kurdu, uyuz, bit gibi patojenlerle ortaya çıkan enfestasyonlar, iltihaplar

* Dermatit ve dermatozlar, cilt hastalıkları, Atopik dermatit, seboreik dermatit, kontakt dermatit (Tampon, pet, sabun, prezervatif, tüy dökücüler, kayganlaştırıcı kremler, spermisidler, piercing, naylon iç çamaşırları ), sedef hastalığı, lichen planus, Lichen sclerozis, Lichen simplex chronicus.

* Squamoz hücre hiperplazisi (Hipertrofik distrofi)

* İntraepitelyal lezyonlar,Vulvar intraapitelyal neoplazi (VİN1,VİN2,VİN3), Paget hastalığı,

* Vulva kanseri

* Fox-Fordyce hastalığı, sryngoma gibi çok nadir  görülebilen diğer cilt  hastalıkları




Vulva, Dış Genital Organda En Sık Kaşıntı Sebebi Olan Enfeksiyonlar Nelerdir?

* Mantar enfeksiyonu, mantar hastalığı
* Gardnerella vajinalis ,bakteriyel vajinit, vulvit
* Trichomonas vajinalis
* HPV enfeksiyonu
* Uyuz
* Bit


Vulvada Kaşıntıya Sebep Olan Cilt Hastalıkları Nelerdir?

* Dermatitler, egzema, alerjik dermatit
* Lichen Planus
* Lichen simplex
* Lichen Sclerozis
* Sedef Hastalığı (Psöriasis)
* Hiperplastik vulvar distrofi
* Vulva intraepitelyal neoplaziler, Vulva kanserinin öncü lezyonları  (VİN1, VİN2, VİN3)
* Meme dışı Paget hastalığı
* Fox-Fordyce Hastalığı
* Syringomalar

VIN lerde Tedavi

 

VIN lerin tedavisi genellikle cerrahidir. Lezyonların sınırları saptandıktan sonra değişik yöntemlerle lezyonlar ya çıkartılır veya yokedilir. Elektrokoterizasyon ile yakma veya dondurma ile lezyondaki hücrelerin öldürülmesi gerçekleştirilebilir. LEEP yöntemi ile hastalıklı alanlar yakılarak çıkartılabilir. Yine bistüri yani cerrahi bıçak yardımı ile lezyonlar kesilerek çıkartılabilir. Ayrıca imiqumod yada 5-FU denilen maddeleri içeren kremler sürülerekte tedavi sözkonusu olabilir.