Servikal Smear nedir? ne zaman alınmalıdır?

Pap Smear de denilen, pelvik muayene sırasında serviksten alınan sürüntünün yayma yapılarak incelenmesine dayanan tanı testidir. Yayma, kanseröz ve prekanseröz hücreleri saptamak için yapılır. Smear testi, cinsel ilişkiye başlamış her yaştaki kadına yılda bir defa yapılması gereken tarama testidir. .Test servikal kanseri taramanın yanı sıra, cinsel yolla bulaşan hastalıkların ve viral enfeksiyonların tanısında da kullanılır.

Nasıl yapılıyor?

Pelvik muayenenin bir parçası olarak yapılır. Vajina bir spekulum yardımıyla açılır. Serviks görüldükten sonra, uzun saplı bir fırça ile serviksin üzeri süpürülür. Alınan materyal cam lamın üzerine yayılır. Alkolle sabitlenip laboratuara gönderilir. Smear öncesi adet görmüyor olmanız, iki gün öncesinden cinsel ilişkiye girmemiş olmanız gerekir.

Sonuçlar beş guruba ayrılır. Eğer negatif çıkmışsanız, hiçbir problem yok demektir. Hafif displastik değişiklikler, enfeksiyon olarak yorumlanır. Eğer pozitif çıkmış ise, hücrelerde ileri tetkik gerektiren bazı değişiklikler var demektir. Bunun anlamı hemen kanser demek değildir. Pozitif smear testinden sonra, diplastik hücrelerin yerini saptayabilmek için kolposkopi yapılır. Daha sonra gerekirse geniş bir şekilde biyopsi yapılarak tüm şüpheli hücreler alınır.Böylece hem tanı ve tedavi aynı zamanda yapılmış olur. Biyopsi ile servikal kanserin tanısı kesin olarak konursa da hemen tedaviye başlanır.