Kadın Doğum Ameliyatlarında Hızla Yaygınlaşan Yeni Teknoloji : Robotik Cerrahi

 

 

 

Bilim ve teknolojideki hızlı gelişmeler bir çok alanda olduğu gibi tıpta da yeni uygulamalara yol açmakta. İlk olarak NASA nın uzay araştırmalarında kullanılmak üzere geliştirilen robot teknolojisinden yola çıkılarak bugün dünya da birçok tıp merkezindeki ameliyatlarda robot kullanımı sözkonusudur. Bugünkü bakış açısı ile cerrahideki başarı denildiğinde hastaya en az hasar vererek, en iyi operasyonu yapabilmek kastedilir. Diğer bir deyişle hastada en küçük kesi  yerinden girilerek klasik açık ameliyatlarda yapılan cerrahiyi eksiksiz yerine getirebilmek modern cerrahinin vazgeçilmezidir.

Bu amaçtan hareketle once laparoskopik cerrahi ile başlayan kapalı ameliyat teknikleri günümüzde robotic cerrahi ile bir üst aşamaya tırmanmıştır.

Son olarak Adana Acıbadem Hastanesinde , Güney ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde ilk robotik kadın doğum ameliyatını ( robotic histerektomi - Rahim ve yumurtalıkların alınması) gerçekleştiren Prof.Dr.Mehmet Ali Vardar robotic kadın hastalıkları ameliyatları hakkında bilgiler vermiştir.

Robot teknolojisi ile Rahim ve yumurtalıkların alınması yani histerektomi, yumurtalık kisti operasyonları, myom ameliyatları yanında Rahim ve Rahim ağzı kanser ameliyatları ve erken evre yumurtalık kanseri ameliyatları yapılabilmektedir. Özellikle myom ameliyatlarında robot teknolojisi çok ciddi yararlar sağlamakta ve karın içinde dikiş konulabilmesini çok kolaylaştırdığı için teknik olarak daha zor myomların çıkartılabilmesine olanak sağlamaktadır.

Yine Rahim ve Rahim ağzı kanser ameliyatlarında robotic cerrahi birçok avantaj yaratmaktadır. Normalde çok geniş kesilerden yapılan bu ameliyatlar robotla yapıldığında enfeksiyon oranı çok daha düşük olmakta, iyileşme  daha kısa sürede gerçekleşmektedir.

Bu noktada halk arasındaki yanlış bir düşünceye de değinmekte fayda vardır. Kapalı ameliyatlarda operasyonun tam olarak yapılamayacağı, içerdeki hastalığın tam olarak çıkartılamayacağı, içerde hastalıktan parça kalacağı gibi düşüncelerle zaman zaman karşılaşıldığını belirten Dr.Vardar bu inanışın gerçek dışı olduğunu, operasyonu yapan cerrahın yeterli deneyiminin olması durumunda yapılan kapalı ameliyatın, açık ameliyattan hiçbir farkının olmadığını vurgulamıştır.

Robotik ve laparoskopik ameliyatların hastaya en büyük faydalarından birisi de ameliyat sonrası daha az ağrı hissi, daha hızlı iyileşme, ve normal hayata daha hızlı dönüştür. Uzun bir karın kesisi yerine birkaç delikten ameliyatın yapılması bu tip hızlı iyileşmeyi doğurmaktadır. Diğer bir avantaj ise özellikle kadınlar için daha da önemli olan estetik farktır. Geniş bir ameliyat izi yerine birkaç delik izi estetik yönden önemli bir fark yaratmaktadır.

Yapılan birçok uluslararası çalışmalarda robotic jinekolojik operasyonlarda daha az kanama, daha az enfeksiyon, daha hızlı iyileşme gösterilmiştir. Keza robotic kanser ameliyatlarında hastalığın tedavisi açısından açık ameliyatlara göre bir yetersizlik gösterilmemiştir. Robotik operasyonların günümüzdeki en önemli olumsuluğu nisbeten yüksek maliyettir. Bu durumda teknoloji ucuzladıkça gelecekte ortadan kalkacak gibi görünmektedir.